Dobór paszowozu, a wielkość hodowli

Wybór paszowozu jest kluczowy dla efektywnego funkcjonowania każdej hodowli zwierząt. W zależności od wielkości gospodarstwa oraz indywidualnych potrzeb warto zwrócić uwagę na różne aspekty techniczne i ekonomiczne.

Paszowozy są maszynami służącymi do transportu, mieszania oraz rozdzielania pasz dla zwierząt hodowlanych. Na rynku dostępne są różne rodzaje paszowozów, które różnią się między sobą konstrukcją, pojemnością oraz funkcjonalnością. Dużą popularnością cieszą się paszowozy Euromilk.

 

Pojemność paszowozów dostosowana do wielkości hodowli

Warto wiedzieć, że 90% wozów paszowych wykorzystywanych przez polskich rolników to wozy pionowe, które mogą mieć od kilku do ponad trzydziestu metrów sześciennych pojemności, co sprawia, że nadają się nie tylko do mniejszych, ale również tych większych hodowli. Najbardziej pojemne modele mają dwa albo trzy stożkowe ślimaki tnące z dwoma lub trzema uzwojeniami.

Wozy paszowe o pojemności powyżej 20 m³ sprawdzą się idealnie przy większym stadzie liczącym powyżej 100 sztuk bydła. Z kolei paszowozy o pojemności do 10 m³ spokojnie poradzą sobie w gospodarstwie liczącym do 30 sztuk bydła. Przy czym należy pamiętać, że zbyt małe rozwiązania mogą prowadzić do konieczności częstego wykonywania dodatkowych cykli mieszania i rozdzielania paszy, co z pewnością wpłynie niekorzystnie na efektywność pracy. Przy zakupie paszowozu warto zatem uwzględnić plany powiększenia hodowli i wybrać maszynę o większej pojemności.

 

Wymiary paszowozu

Wybierając paszowóz do swojego gospodarstwa pamiętaj, aby zwrócić uwagę na jego wymiary. Wóz paszowy musi być na tyle wąski, aby swobodnie przejeżdżać przez bramy, drzwi i korytarze, np. w oborze. Należy też wziąć pod uwagę wysokość stropu, oświetlenia czy klimatyzacji, aby można było swobodnie manewrować w ciasnych przestrzeniach. Należy zaznaczyć w tym miejscu, że wysokość paszowozów Euromilk wynosi od 2,38 m do 2,72 m. Dodatkowo warto zainwestować w paszowóz z systemem ważenia, który pozwoli na precyzyjne dawkowanie paszy oraz kontrolę jej jakości.